Jedno kęsowe bułeczki

Ocena przepisu

Składniki

  • jajko do glazury 1 szt
  • mąka do stolnicy 4 łyżki

ciasta

nadzienie

  • mleko 300 ml
  • jajka 1 szt
  • cukier 2 łyżki
  • mąka kukurydziana 2,5 łyżki
  • likier pomarańczowy 2 łyżki

Sposób przyrządzenia

Zrobić nadzienie: wymieszać w rondelku mleko, jako, cukier i mąkę kukurydzianą. Gotować masę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje, odstawić do ostygnięcia i doprawić likierem. Wymieszać masło z mąką, cukrem i solą w malakserze. Drożdże rozmieszać w mleku, dodać je do masy i szybko wyrobić ciasto. Ułożyć je na posypanej stolnicy i podzielić na dwie części. Rozwałkować je na prostokąty i każdy pokroić na dwanaście kwadratów o boku 10 cm. Wyłożyć na ciasto nadzienie, rogi połączyć każdego kwadracika i włożyć bułeczki do papierowych foremek. Przenieść bułeczki na blachę, przykryć je i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Podgrzać piekarnik do temperatury 2225 st.C. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem, piec je na środkowym poziomie przez 10 minut, a potem pozostawić na metalowej kratce do ostygnięcia.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 100 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 869
Data dodania: 2009-06-21

Zdjęcia

Jedno kęsowe bułeczki
alaaa#

Dodane przez:

alaaa

2010-03-31
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Jedno kęsowe bułeczki

2010-02-18 00:36:02

Bułeczki na pewno wyszły wyśmienicie.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.