Jedno kęsowe bułeczki
Składniki
- jajko do glazury 1 szt
- mąka do stolnicy 4 łyżki
ciasta
nadzienie
- mleko 300 ml
- jajka 1 szt
- cukier 2 łyżki
- mąka kukurydziana 2,5 łyżki
- likier pomarańczowy 2 łyżki
Sposób przyrządzenia
Zrobić nadzienie: wymieszać w rondelku mleko, jako, cukier i mąkę kukurydzianą. Gotować masę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje, odstawić do ostygnięcia i doprawić likierem. Wymieszać masło z mąką, cukrem i solą w malakserze. Drożdże rozmieszać w mleku, dodać je do masy i szybko wyrobić ciasto. Ułożyć je na posypanej stolnicy i podzielić na dwie części. Rozwałkować je na prostokąty i każdy pokroić na dwanaście kwadratów o boku 10 cm. Wyłożyć na ciasto nadzienie, rogi połączyć każdego kwadracika i włożyć bułeczki do papierowych foremek. Przenieść bułeczki na blachę, przykryć je i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Podgrzać piekarnik do temperatury 2225 st.C. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem, piec je na środkowym poziomie przez 10 minut, a potem pozostawić na metalowej kratce do ostygnięcia.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty