Jabłecznik

Ocena przepisu

Składniki

ciasto

masa jabłkowa

dodatkowo

Sposób przyrządzenia

Biszkopt:
Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Masę przelać na wyłożoną pergaminem blaszkę i piec przez ok. 25 minut( zależy od piekarnika) w temp. 180 stopni.

Jabłka:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać jabłka i prażyć do momentu, gdy jabłka się rozgotują. Budynie śmietankowe rozprowadzić w zimnej wodzie i dodać do rozgotowanych jabłek. Dokładnie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt. Odstawić do zastygnięcia.

Śmietana:
Kremówkę schłodzić w lodówce. Ubić ją dodając cukier puder( gdy zacznie sztywnieć). Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Śmietaną udekorować ciasto wykładając ją na wystudzoną masę jabłkową.
Ciasto można posypać startą gorzką czekoladą.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 2 godz
Ile porcji: 20
Wyświetlenia: 1116
Data dodania: 2011-06-30

Zdjęcia

Jabłecznik
albertos#

Dodane przez:

albertos

2011-06-30
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Jabłecznik

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.