Zupa Ani
Składniki
- masło 90 g
- cebula,obrana i pokrojona w plasterki 5 szt
- czosnek 12 ząbków
- mąka 2 łyżki
- cukier 1 łyżeczka
- bulion wołowy 1 L
- woda 3 filiżanki
- wino czerwone 1/3 filiżanki
- sherry 1 łyżka
- natka pietruszki posiekana 1/4 filiżanki
- masło roztopione 90 g
- starty ser(np.gruyere). 250 g
- parmezan starty 1/4 filiżanki
Sposób przyrządzenia
Rozpuść masło w rondlu, dodaj cebulę i czosnek. Mieszaj nieustannie, na małym ogniu, aż cebula zrobi się miękka i nabierze złoto- brązowego koloru. Dodaj mąkę, mieszaj długo, żeby nabrała brązowej barwy i połączyła się z cebulą. Dodaj cukier, bulion, wodę, czerwone wino i sherry i zamieszaj, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Dodaj pietruszkę i zamieszaj. Przed podaniem nasmaruj bułkę z dwóch stron rozpuszczonym masłem. Włóż do piekarnika ustawionego na opcję grillowania i upiec z jednej strony. Przewróć bułkę na druga stronę, posyp serem gruyere. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz do momentu, aż ser się rozpuści. Nalej zupę do miseczek, włóż po 2 kromki bułki do każdej miski i posyp wszystko parmezanem
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty