Chlebek ciemny z przyprawami

Ocena przepisu

Składniki

  • mąka razowa 1/2 kg
  • mąka żytnia 1/2 kg
  • drożdże świeże 1 kostka
  • wegeta 1 łyżka
  • bazylia suszona 1 łyżka
  • oregano suszone 1 łyżka
  • majeranek suszony 1 łyżka
  • mleko
  • żółtko 1 sztuka
  • siemię lniane 1 łyżka
  • sól szczypta

Sposób przyrządzenia

Mleko podgrzać w rondelku, ale nie za mocno.
Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże.
Dodać troszkę mąki żytniej i pozostawić na 5 minut.
W tym czasie mąmę żytnią i razową przełożyć do miski.
Dodać wegetę, bazylię, oregano i majeranek i sól
Suche składniki dobrze połączyć.
Dodać rozczyn drożdży i początkowo szklankę mleka.
Jeżeli będzie potrzebne więcej mleka to dolać.
Ciasto powinno wyjść elastyczne.
Tak przygotowane ciasto odstawić na godzinę, przykryte ściereczką.
Po tym czasie ciasto przełożyć na podsypany odrobiną mąki blat i wyrobić bochenek.
Następnie przełożyć do foremki i pozostawić jeszcze na ok. 20 minut.
Wierzch ciasta posmarować rozbitym żółtkiem i posypać siemieniem lnianym.
Chleb włożyć do piekarnika ustawionego na 170 stopni i piec ok. 45 minut.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 3 godz
Ile porcji: 8
Wyświetlenia: 379
Data dodania: 2011-05-30

Zdjęcia

Chlebek ciemny z przyprawami
PatrycjaDyderska#

Dodane przez:

PatrycjaDyderska

2011-05-30
Chlebek ciemny z przyprawami
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Chlebek ciemny z przyprawami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.