Szczypiorek

Lubię wspomnieniami wracać do szczęśliwych i beztroskich dni mojego dzieciństwa. Do dni kiedy jedynym zmartwieniem było – jak zdążyć z podwórka na ulubioną bajkę, a radość można było odnaleźć chociażby w kolorowym kamyku. Poza tym, wtedy żyła jeszcze babcia, której mądre słowa towarzyszą mi po dziś dzień. Babcia lubiła dogadzać wnuczkowi, wnuczek zaś przepadał za smażonym na jajku chlebem. Mała radosna rzecz. Za każdym razem babcia dodawała do niego świeżo posiekany szczypiorek, którego smak do końca kojarzyć mi się będzie z dziecięcą beztroską i cennymi wspomnieniami.

Szczypiorek nie bezpodstawnie budzi skojarzenia, z równie powszechną w naszych domach, cebulą. Jest to co prawda nieco dalsza, mimo to wciąż związana ze sobą rodzina. Zresztą patrząc na podobne długie zielone liście, nie możemy mieć co do tego większych wątpliwości. Smaki obu też uznać można za podobne, mimo tego, iż szczypior wydaje się łagodniejszy niż to, co reprezentuje sobą główka cebuli.

Powyższe warzywo warto poznać z kilku względów. Po pierwsze, szczypiorek wzmaga apetyt, po drugie zaś, wpłynie na znaczne przyspieszenie procesu trawienia. Oprócz tego, jest w stanie obniżyć nieco nasze ciśnienie, co w niektórych przypadkach nabiera niebagatelnego znaczenia.

Szczypiorek owszem można przechowywać w lodówce, ba można go nawet zamrozić, jednakże taki stan nie powinien trwać zbyt długo. Jeżeli chcemy cieszyć się wszystkimi wartościami szczypiorku, jego smakiem i aromatem, winniśmy nie zwlekając, zużyć do obiadu cały dostępny nam zapas.

Szczypiorek jeść można w każdej postaci i ilości. Doskonale odnajdzie się w większości przygotowywanych posiłków, bez względu na to, czy postanowimy zjeść jajecznicę, czy ryby. Jego smak świetnie komponować się będzie w sałatkach, zapiekankach, sosach i twarogu. Szczypiorek możne też z czystym sumieniem zagotować, pamiętając jednak, iż w tej sytuacji stracić może na smaku i charakterystycznym aromacie.

Szczypiorek może więc być ciekawym urozmaiceniem naszej codziennej kuchni. Warto docenić jego ukryte możliwości i pozwolić mu się wykazać na kuchennym stole. Smacznego!

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Tajska sałatka z brązowym ryżem

Tajska sałatka z brązowym ryżem

Pyszna tajska sałatka, z brązowym ryżem, chrupiącymi kawałkami ogórka, które nadadzą wraz z marchewką świeżości i rewelacyjnym sosem z papryczką chili...
Data dodania: 2013-01-04
  • Składniki:
  • ryż brązowy
  • czosnek
  • olej z orzeszków ziemnych
  • cukier
  • ocet winny biały
  • ...
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 14004
!Anna W

!Anna W

Sałatkowe roladki

Sałatkowe roladki

Data dodania: 2012-10-16
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 638
Ogórki z farszem
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 659
Sos pieczarkowy zasmażany
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 518
Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Data dodania: 2012-10-16
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 455
Faszerowane jajka

Faszerowane jajka

Data dodania: 2012-09-20
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 424
Zimniaki z twarożkiem

Zimniaki z twarożkiem

Data dodania: 2012-09-14
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 1429
Sałatka z ravioli

Sałatka z ravioli

Data dodania: 2012-07-02
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 455
Sałatka z czerwoną fasolką

Sałatka z czerwoną fasolką

Data dodania: 2012-06-23
  • Akcesoria:
  • miska
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 435
Sałatka tortellini z rzodkiewką

Sałatka tortellini z rzodkiewką

Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 489
Sałatka fasolkowa

Sałatka fasolkowa

Data dodania: 2012-05-30
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 403
Sałatka z pekinki z ogórkiem kiszonym

Sałatka z pekinki z ogórkiem kiszonym

Data dodania: 2012-05-30
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 352
Sałatka z pekinki z groszkiem
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 309
Wielkanocne wiosenne jajeczka

Wielkanocne wiosenne jajeczka

Takie jajeczka dobre są nie tylko na Wielkanoc.
Data dodania: 2012-05-29
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 884
Sosik kurczakowy

Sosik kurczakowy

Data dodania: 2012-05-29
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 440

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.