Przecier pomidorowy

Pomidorami lubimy cieszyć się przez cały rok. Czerwone lśniące kule, od wieków są miłym dodatkiem do przygotowanych przez nas potraw. Szczytem szczęścia są pomidory wyhodowane na własnej działce, z którymi nie mogą się równać żadne warzywa znalezione na półkach supermarketu. Jeżeli zatem nie możemy narzekać na liczbę działkowych pomidorów, a chcielibyśmy przypomnieć sobie ten charakterystyczny smak również w zimowe wieczory, nie pozostaje nic innego jak przygotowanie przecieru.

Pierwszym etapem powstawania przecieru jest oczywiście pozyskanie odpowiedniej ilości pomidorów. Kiedy ten etap mamy już za sobą, nadchodzi czas dokładnego mycia każdej sztuki. Teraz wystarczy je pokroić, przy czym mamy możliwość krojenia w paski, albo tak zwane ósemki. Następnym krokiem jest gotowanie i temu procesowi musimy zwrócić baczniejszą uwagę. Po pierwsze, ogień, na którym gotujemy powinien być stosunkowo niewielki. Po drugie zaś, pomidorom trzeba zaaplikować odpowiednią dawkę spokojnego mieszania. Nie chcemy wszak, żeby przywarły do dna garnka.

W tym momencie nie pozostaje nic innego jak przelanie powstałej masy przez gęste sito, aby w ten sposób, oddzielić zarówno skórki, jak i nasiona. Następnie, nasz niedoszły przecier należy przelać z powrotem do garnka, w którym czeka na niego ponowne gotowanie. Tym razem należy czekać, aż masa odpowiednio zgęstnieje. Nie wolno zapominać o ciągłym mieszaniu.

W momencie, kiedy uznamy, że masa nabrała wystarczającej gęstości, zagotowujemy, po czym gotowy przecier przelewamy do słoików, pamiętając o dokładnym zakręceniu. Teraz pozostaje już tylko cieszyć się własnoręcznie przygotowanym składnikiem, który w odpowiednim czasie urozmaici nasze codzienne menu.

Przecier doskonale nada się do skomponowania sosu, który uświetni przygotowane przez nas spaghetti, bądź stanie się składnikiem jeszcze bardziej wyrafinowanych potraw, które zyskają na spotkaniu z pomidorowym smakiem.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by podobny przecier doprawić, wedle uznania, dodając soli lub pieprzu, zależnie od tego, jaki efekt smakowy pragniemy uzyskać.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Warzywa po chińsku z ryżem

Warzywa po chińsku z ryżem

Data dodania: 2012-07-15
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 532
Pizza z brokułem

Pizza z brokułem

Data dodania: 2012-05-29
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 767
Pyszne leczo z cukinii i pieczarkami.

Pyszne leczo z cukinii i pieczarkami.

danie najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami lub z świeżym pieczywem.
Data dodania: 2011-12-06
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 463
Spaghetti

Spaghetti

Data dodania: 2011-10-28
  • Akcesoria:
  • garnek,nóż,łyżka
  • ...
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 534
Leczo

Leczo

Data dodania: 2011-08-31
  • Akcesoria:
  • garnek,miska,łyzka,denko,patelnia
  • ...
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 598
Spaghetti

Spaghetti

Data dodania: 2011-08-17
  • Akcesoria:
  • garnek,patelnia,łyzka,talerz
  • ...
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 453
Makaron z sosem miesno pomidorowym
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 557
Spaghetti brokolino
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 722
Pomidorowa zupa z warzywami

Pomidorowa zupa z warzywami

Data dodania: 2011-07-03
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 540
Meksykańska tortilla

Meksykańska tortilla

Data dodania: 2011-06-30
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 574
Fasola po bretońsku

Fasola po bretońsku

Data dodania: 2011-06-28
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 505
Pomidorówka

Pomidorówka

Data dodania: 2011-06-27
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 520
Gulasz z fasolą

Gulasz z fasolą

Data dodania: 2011-06-25
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 505
Kotlety sojowe po japońsku

Kotlety sojowe po japońsku

Data dodania: 2011-05-30
Czas przyrządzenia
5 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 610
Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

Data dodania: 2011-05-19
  • Składniki:
  • przyprawa chińska
  • ananas w puszce
  • przecier pomidorowy
  • filet z kurczaka
  • mieszanka chińska
  • ...
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 788

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.