Miód

Miód doceniano od zawsze. Dzięki słodkiemu smakowi, a także ciekawym konserwującym i leczniczym właściwościom, od tysięcy lat wzbudza szerokie, kulinarne zainteresowanie. Choć dzisiaj, jego rola zmalała nieco na przestrzeni wieków, niegdyś był on podstawowym składnikiem wielu maści i wywarów, które potrafiły przywrócić do zdrowia nawet najbardziej schorowany i uparty organizm. Według starożytnych wierzeń, to właśnie w miodzie krył się sekret długowieczności. Wszak nawet największa piękność Egiptu, Kleopatra uwielbiała zażywać kąpieli, będącymi mieszanką mleka i miodu właśnie.

Miód posądzić można o wiele antybiotycznych właściwości. Ten składnik, który zajmuje mało honorowane miejsce w naszej kuchni, potrafi skutecznie obronić organizm przez bakteriami Gram-dodatnimi i Gram-ujemnymi, do tego zaś doskonale radzi sobie z wirusami, grzybami i paciorkowcami. Ciekawostką jest, że prawdziwy antybiotyczny potencjał miodu potrafi się wyzwolić w momencie rozcieńczenia z wodą. Jest to zatem kolejny argument, by miodem właśnie, a nie cukrem dosładzać poranną herbatę.

Jeżeli gronkowce i paciorkowce zaatakują nasze spojówki czy rogówki, powodując zapalenia, miód może okazać się najbardziej skutecznym lekarstwem. Poza tym ten złotawy lepki składnik może mieć zbawienne oddziaływanie na skórę, przyspieszając gojenie się ran, oparzeń i odmrożeń. Oprócz tego, może być katalizatorem, który skutecznie poprawi odżywianie tkanek. Niegdyś to miód był najbardziej polecanym lekarstwem w przypadku owrzodzeń, ropni i czyraków.

Miód warto włączyć do codziennej diety, chociażby na zdolności, które uregulować potrafią czynności trawienne. Rozlewając się po ścianach żołądka, wspomoże gojenie wrzodów, poprawiając równocześnie perystaltykę jelit i przynosząc ulgę w przypadku biegunki. Jeżeli na co dzień obcujemy z takimi używkami jak kawa, tytoń czy alkohol, miód stanie się idealną równoważnią, łagodząc nieco skutki powyższego trio.

Na koniec dodajmy, że miód sprawdzi się świetnie przy zapaleniu i gardła i męczącym kaszlu.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Kluski z bakaliami i makiem
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 13773
Szarlotka z pokruszonym wierzchem

Szarlotka z pokruszonym wierzchem

Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 585
Sałatka z serem feta

Sałatka z serem feta

Data dodania: 2012-07-04
Czas przyrządzenia
0,1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 392
Łosoś w marynacie miodowo-sojowej

Łosoś w marynacie miodowo-sojowej

Data dodania: 2012-06-15
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 514
Drobiowe roladki z porami

Drobiowe roladki z porami

Data dodania: 2012-06-08
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 543
Placuszki jabłkowe

Placuszki jabłkowe

Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 556
Miodowo kakaowa babka
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
15
Wyświetlenia: 384
Racuchy na suchych drożdżach

Racuchy na suchych drożdżach

Data dodania: 2012-04-24
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 1497
Szynka pieczona z miodem

Szynka pieczona z miodem

Data dodania: 2012-04-15
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 465
Szybkie lody z serka homogenizowanego z miodem

Szybkie lody z serka homogenizowanego z miodem

Data dodania: 2012-02-06
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 1264
Makowe ciasteczka

Makowe ciasteczka

Data dodania: 2012-02-03
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 424
Piernik z orzechami włoskimi

Piernik z orzechami włoskimi

Data dodania: 2012-01-22
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 822
Syrop cebulowy na przeziębienia

Syrop cebulowy na przeziębienia

Data dodania: 2012-01-10
  • Akcesoria:
  • słoik
  • nóż
  • ...
Czas przyrządzenia
0,0 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 527
!graciella :)

!graciella :)

Sałatka owocowa

Sałatka owocowa

Data dodania: 2012-01-04
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 397
Łazanki z makiem

Łazanki z makiem

Data dodania: 2011-12-28
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 549

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.