Migdały znane są od dawien dawna, a ich uprawa rozpoczęła się na ziemiach chińskich i mongolskich krain. Dzięki podróżnym kupcom, składnik ten ujrzeć mogli kucharze Europy, niedługo potem zaś migdały trafiły na stoły Ameryki. Warto wspomnieć, że to właśnie w Ameryce powstaje obecnie ponad połowa światowej produkcji migdałów.
Migdały cieszą się wysoką popularnością dzięki temu, że zmielone chętnie zgadzają się udekorować przygotowane przez nas ciasta i desery. Oprócz tego można użyć ich jako posypkę do mięsa lub też nadać im rolę specyficznej panierki. Bardzo często można spotkać je w sklepach, jako jeden ze składników bakaliowych mieszanek. Entuzjaści migdałów mogą też rozejrzeć się za masłem, wyprodukowanym na ich bazie. Dosyć popularna stała się orszada, czyli sok pochodzący z wyciśniętych migdałów.
Mimo, iż najczęściej przeznaczone zostają do celów kulinarnych, nie zapominajmy o innych walorach tego składnika. W migdałach odnaleźć można całkiem spore ilości witamin E, B1 i B2. Do tego wspomnieć należy o fosforze, białkach, potasie, żelazie i wapniu. Powyższe cechy wpływają na to, że migdały, które na stałe wejdą do naszego codziennego menu, zmniejszą ryzyko zawału i chorób serca. Oprócz tego poprawią nieco pracę mózgu, wzmagając koncentrację i poprawiając pamięć. Są więc polecane osobom, które narażone są na zwiększony wysiłek psychiczny i intelektualny.
Dodatkowo migdały można z powodzeniem stosować w przypadku wielu chorób układu moczowego. Sprawdzą się jako lek, który przeciwdziała kamieniom nerkowym i pomaga w przypadku zwężenia cewki moczowej. Są często stosowane jako medykament, pozwalający złagodzić suchy kaszel oraz chrypkę. Oprócz tego wspomagają układ nerwowy. W tym ostatnim przypadku szczególnie znaczenie ma mleczko migdałowe zmieszane z wodą. Ostatnimi czasy pojawia się też coraz więcej badań nad antyrakowym działaniem tego składnika.
Migdały warto włączyć do codziennego menu, albowiem uraczą nas nie tylko oryginalnym smakiem, który wzbogaci większość potraw, ale także przyniosą wiele korzyści naszemu organizmowi.
Brak komentarzy