Kostka rosołowa

Kostki rosołowe używane są chyba w każdym domu. Ten kulinarny składnik okazuje się niezwykle pomocny, zwłaszcza kiedy nie posiadamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu. Jednakże ostatnimi czasy coraz więcej osób odwraca się od kostek rosołowych, uznając je za mało wartościowe albo nawet niezdrowe. Jak jest w rzeczywistości? Zobaczmy.

Po dokładniejszym zapoznaniu się ze składem kostek rosołowych, odkryć możemy, że ponad 50% zawartości tworzy sól kuchenna. 10% to tłuszcze zarówno roślinne, jak i zwierzęce. Warto wspomnieć, że wszelkie składniki mięsne, to nieraz zaledwie 0,5% danej kostki. Co jeszcze znajdziemy w kostce rosołowej? Z całą pewnością liczne substancje, których celem jest poprawienie smaku oraz aromatu. Wśród nich znajduje się glutaminian sodu, a także rybonukleotydy ( inozynian sodu i guanylan sodu). Oprócz nich, w kostce rosołowej natkniemy się na cukier, skrobię ziemniaczaną, kwas cytrynowy, barwniki czy maltodekstryny. Suszone warzywa, jeśli się pojawiają, to w niewielkich i skromnych ilościach. Tak więc cała zupa, bazująca na kostce rosołowej jest w rzeczywistości chemiczną mieszaniną, nie zaś wartościowym i wzmacniającym daniem.

Ze względu na powyższy skład, kostek rosołowych powinny wystrzegać się osoby cierpiące na choroby przewodu pokarmowego. Choroba wrzodowa może być w tej sytuacji wyjątkowo dokuczliwa. Poza tym ten kulinarny składnik działa pobudzająco na apetyty, czego powinny unikać osoby będące na diecie. Kostki rosołowe nie powinny znaleźć się w menu naszych dzieci.

Oczywiście nie jesteśmy skazani jedynie na sklepowe kostki rosołowe, a przy odrobienie chęci i czasu jesteśmy w stanie przygotować je własnoręcznie. Na początku gotujemy rosół. Przepis nie jest istotny, wystarczy wybrać taki, który najbardziej odpowiada naszym gustom. Przeważnie daje się potrójną ilość składników, podczas gdy ilość wody nie ulega zmianie. Wywar należy później ostudzić i przelać do woreczków foliowych, bądź specjalnych foremek do lodów. Całość mrozimy i voila! Właśnie przyrządziliśmy własne kostki rosołowe bez konserwantów i chemicznych ulepszaczy. W takim stanie możemy je przechowywać nawet do pół roku.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Sos koperkowy do mięs

Sos koperkowy do mięs

Data dodania: 2012-10-20
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 501
Żurek z jajkiem
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 429
Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym

Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym

Data dodania: 2012-08-19
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 535
Cukiniowo-ogórkowa zupa krem

Cukiniowo-ogórkowa zupa krem

Data dodania: 2012-08-11
  • Składniki:
  • szczypiorek siekany
  • curry
  • pieprz biały
  • sól
  • śmietana 30 %
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 586
Kurki w sosie śmietanowym

Kurki w sosie śmietanowym

Najlepsze do placków ziemniaczanych!
Data dodania: 2012-05-10
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 517
Danie z zupy

Danie z zupy

Danie można zrobić z pozostałego rosołu i resztek mięsa.
Data dodania: 2012-04-08
  • Akcesoria:
  • brytfanka
  • łyżka do mieszania
  • szklanka
  • miska
  • garnek
  • maszynka do mielenia mięsa
  • ...
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 413
Pieczarkowy sos do placków
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 471
Zupa grochowa

Zupa grochowa

Data dodania: 2012-01-04
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 428
Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Data dodania: 2012-01-04
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 353
Zupa z fasolką

Zupa z fasolką

Data dodania: 2011-12-07
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 419
Żurek na szybko

Żurek na szybko

Data dodania: 2011-12-02
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 445
Mój farsz do gołąbków I
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
11
Wyświetlenia: 847
Zupa z parówkami

Zupa z parówkami

Data dodania: 2011-11-30
  • Akcesoria:
  • garnek,łyżka
  • ...
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 438
Makaronowa zapiekanka

Makaronowa zapiekanka

Data dodania: 2011-11-10
  • Akcesoria:
  • blacha
  • piekarnik
  • ...
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 412
Szczawiowa zupka

Szczawiowa zupka

Data dodania: 2011-11-04
  • Akcesoria:
  • garnek,łyżka
  • ...
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 413

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.