Żurek

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Około 2 litry wody wlewamy do garnka, zagotowujemy, następnie dodajemy kości wieprzowe i gotujemy wywar. W międzyczasie cebulę (można dodać więcej niż jedną, jeśli ktoś lubi) siekamy dość drobno i podsmażamy na tłuszczu. Cebulkę po podsmażeniu dodajemy do wywaru z kości. Kiełbasę kroimy w plasterki lub w kostkę i po 30 minutach dodajemy do gotującego się wywaru ( ja dodaję białą). Wywar z kości solimy do smaku i gotujemy przez około 30 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Następnie z wywaru wyjmujemy kości, a dodajemy ziemniaki. Z kości obieramy mięso i dodajemy do wywaru. Następnie dodajemy majeranek i roztarty czosnek. Gdy ziemniaki będą miękkie możemy dodać zakwas. Żurem gotujemy zaprawiając pod koniec gotowania śmietaną i mąką. Następnie doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jajka.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 60 min
Ile porcji: 6
Wyświetlenia: 491
Data dodania: 2011-06-30

Zdjęcia

Żurek
albertos#

Dodane przez:

albertos

2011-06-30
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Żurek

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.