Świąteczny piernik z bakaliami
Składniki
- mąka pszenna 3 szkl.
- jajka 2 szt.
- masło 125 g
- powidła śliwkowe 350 g
- cukier 3/4 szkl.
- kakao 3 łyżeczki
- mleko 1 szkl.
- soda oczyszczona 3 łyżeczki
- przyprawa do piernika 30 g
- bakalie 3/4 szkl.
- polewa czakoladowa 1 szkl.
Sposób przyrządzenia
Margarynę i cukier ucieramy (lub miksujemy) dodając jajka. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy przesiane mąkę wymieszaną z sodą oraz resztę składników. Jeśli ktoś lubi można dodać trochę bakalii.
Przekładamy do natłuszczonej formy posypanej bułką lub mąką.
Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach, pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe, tzn. patyczek po wyjęciu jest suchy.
Upieczone można polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.