Świąteczny piernik z bakaliami

Ocena przepisu

Składniki

  • mąka pszenna 3 szkl.
  • jajka 2 szt.
  • masło 125 g
  • powidła śliwkowe 350 g
  • cukier 3/4 szkl.
  • kakao 3 łyżeczki
  • mleko 1 szkl.
  • soda oczyszczona 3 łyżeczki
  • przyprawa do piernika 30 g
  • bakalie 3/4 szkl.
  • polewa czakoladowa 1 szkl.

Sposób przyrządzenia

Margarynę i cukier ucieramy (lub miksujemy) dodając jajka. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy przesiane mąkę wymieszaną z sodą oraz resztę składników. Jeśli ktoś lubi można dodać trochę bakalii.
Przekładamy do natłuszczonej formy posypanej bułką lub mąką.
Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach, pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe, tzn. patyczek po wyjęciu jest suchy.
Upieczone można polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 60 min
Ile porcji: 20
Wyświetlenia: 797
Data dodania: 2011-04-18

Zdjęcia

Świąteczny piernik z bakaliami
ilka86#

Dodane przez:

ilka86

2011-04-18
Świąteczny piernik z bakaliami
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Świąteczny piernik z bakaliami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.