Świąteczny mazurek

Ocena przepisu

Składniki

  • masło ekstra 1/2 kostki
  • jajka 2 szt
  • cukier ok 1 szkl
  • mąka 1 szkl
  • suszone śliwki 30 dag

Sposób przyrządzenia

Z masła, żółtek, cukru i mąki zagniatamy ciasto, a następnie wkładamy je do lodówki na co najmniej pół godziny. Blachę wykładamy ciastem (najlepiej okrągłą), nakłuwamy je widelcem, pieczemy około 15 minut w temp. 180*c. Śliwki gotujemy około 5 minut z odrobiną wrzącej wody. Z białek ubijamy sztywną pianę. Następnie na ciasto wykładamy warstwę odsączonych i przestudzonych śliwek. Na wierzchu natomiast układamy pianę z białek. Zapiekamy jeszcze 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150*c.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 75 min
Ile porcji: 24
Wyświetlenia: 511
Data dodania: 2010-03-23

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Świąteczny mazurek

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.