Suflet z cebuli
Składniki
Sposób przyrządzenia
Cebulę obrać i pokrajać na cienkie plasterki, wrzucić na wrzącą osoloną wodą, gotować 15 min. na wolnym ogniu i odcedzić. Z mąki i trzeciej części (40 g) masło zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić zimnym mlekiem i mieszając gotować, aby powstał gładki, gęsty sos. Odcedzoną cebulę dusić dusić pod przykryciem na maśle (40 g) nie dopuszczając do jej zrumienienia, po kilku minutach wlać sos, dodać do smaku sól, pieprz, paprykę i gałkę muszkatołową; pianę z białek. Żaroodporne naczynie grubo wysmarować pozostałym masłem, wlać masę i zapiekać 20 min. w piekarniku. Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika, w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, jako gorącą przystawkę.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty