Róża faworkowa

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Do przestanej mąki i proszku do pieczenia dodać żółtka, śmietanę i spirytus. Składniki wymieszać, a następnie zagnieść ciasto i dokładnie potłuc wałkiem kilkakrotnie składając na pół. Ciasto powinno być zwarte. Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować na bardzo cienkie placki. Wykroić po 3 krążki różnej wielkości. Każdy krążek naciąć z brzegu w kilku miejscach.

Zlepiać po trzy krążki różnej wielkości (od największego do najmniejszego). Docisnąć mocno w miejscu sklejenia. Środki krążków posmarować białkiem.
Tłuszcz rozgrzać w głębokiej patelni.

Delikatnie włożyć róże, smażyć porcjami z obu stron na zloty kolor. Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową.

Osączyć z tłuszczu, ostudzić. Pośrodku ciastek ułożyć wiśnie. Posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Udekorować listkami mięty.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 1 godz
Ile porcji: 10
Wyświetlenia: 384
Data dodania: 2011-06-26

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Róża faworkowa

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.