Roszponka z owocowym sosem
Składniki
SOS
- jabłko kwaskowate 1 szt
- sok z cytryny 1 łyżka
- sok z 1 pomarańczy
- zsiadłe mleko tłuste 175 g
- fruliloza 1 łyżka
- sól ziołowa 1 łyzeczka
- pieprz cayene
DODATKOWO
- pestki słonecznika 2 lyżki
Sposób przyrządzenia
Sałatę przebrać, oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Rodzynki opłukać gorącą wodą i dokładnie odsączyć. Marchew oczyścić, oskrobać, drobno poszatkować i dodać razem z rodzynkami do sałaty. Do przygotowania sosu obrać jabłko, przekroić na 4 części, wyciąć gniazda nasienne, a kawałki jabłka drobno poszatkować. Wszystko skropić natychmiast sokiem cytrynowym, aby jabłko nie ściemniało. Sok pomarańczowy wymieszać dokładnie z mlekiem. Dodać kawałki jabłko i wszystko doprawić do smaku frutilozą, solą i pieprzem. Polać sałatkę sosem i całość posypać pestkami słonecznika.