Pszenne bułeczki ze szczypiorkiem
Składniki
Sposób przyrządzenia
Do rondla wrzucić margarynę, wlać mleko i wodę, podgrzać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się margaryny. Wsypać sól i cukier, wymieszać. Zdjąć z ognia, w razie konieczności lekko ostudzić.
Do miski wsypać mąkę, drożdże i szczypiorek, wymieszać. Wlać całą zawartość z rondla, wyrobić gładkie i sprężyste ciasto - w razie konieczności podsypać (zużyłam dodatkowo ok. 0,5 szkl.). Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, odstawić do podwojenia objętości - na 1,5 - 2 godz. W między czasie ciasto odgazować, uderzając kilka razy pięścią.
Po tym czasie blat oprószyć mąką, z ciasta uformować wałek, podzielić na 8 części, uformować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić tak na 20 - 30 min do lekkiego napuszenia.
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Bułeczki przed włożeniem do piekarnika posmarować wodą lub roztrzepanym jajkiem. Piec 20 min.
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty