Pleśniak z rabarbarem
Składniki
ciasto
nadzienia
beza
Sposób przyrządzenia
Rabarbar obrać i pokroić w kosteczkę, przesypać cukrem i odstawiamy aż puści sok. Wtedy wkładamy do garnka dodajemy cynamon i gotujemy aż się trochę rozgotuje i odparuje większość soku. Odstawić aby ostygło. Mąkę przesiać z proszkiem dodać zimną margarynę, żółtka, cukier i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części (2/3 i 1/3), większą część zawinąć w folię spożywczą, mniejszą część podzielić na dwie równe części do jednej dodać kakao. Ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia dno wykleić większą częścią ciasta. Na ciasto rozłożyć rabarbar, potem zetrzeć na tarce jasne ciasto. Wyłożyć pianę na i na wierzch zetrzeć ciemne ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty