Placek cukiniowy

Ocena przepisu

Składniki

Ciasto:

Farsz;

  • cebula 1 szt
  • cukinia 300 g
  • pieczarki 100 g
  • tłuszcz kokosowy nieutwardzony 1 łyżka
  • wywar warzywny 2 łyżeczki
  • nasiona słonecznika 3 łyżki

POLEWA:

Sposób przyrządzenia

Drożdże rozkruszyć, rozpuścić w wodzie i wymieszać z połową mąki. Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie dodać pozostałą część mąki, kminek, zioła, sól i wyrobić na sprężyste ciasto. Formę do pieczenia (średnica 26cm) wysmarować masłem. Ciasto odpowiednio rozwałkować, włożyć do formy, brzeg unieść lekko do góry, a spód ponakłuwać kilka razy widelcem. Całość przykryć ściereczką i trzymać w cieple tak długo aż ciasto zwiększy dwukrotnie swą objętość (ok. 30minut). Przez ten czas obrać cebulę, przekroić na pół i posiekać w cienkie talarki. Cukinię i grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzać do temp 175stc. Tłuszcz rozpuścić na patelni, dusić na nim kilka minut plasterki cebuli, cukinii i grzybów. Warzywa doprawić wywarem. Dodać nasiona słonecznika i wszystko rozłożyć równomiernie na cieście. Śmietanę zmieszać z łyżkami wody, wymieszać z żółtkami i całość doprawić przyprawami do smaku. Sosem polać warzywa i piec ciasto na średnim poziomie piekarnika przez 20-25 minut.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 75 min
Ile porcji: 6
Wyświetlenia: 711
Data dodania: 2010-05-31

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Placek cukiniowy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.