Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki
Sposób przyrządzenia
Grzyby zalać wrzącą wodą, gotować 45 min, po czym odcedzić (zachować wywar) i pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić cebulkę. Dodać kapustę, podsmażyć, a następnie dodać grzyby, dusić ok.45 min, co jakiś czas mieszając oraz podlewając wywarem z grzybów. Doprawić solą (bądź kucharkiem) i pieprzem do smaku. Nadzienie odstawić do wystudzenia.
W między czasie wyrobić ciasto. Rozwałkować i wycinać szklanką o szerszej średnicy koła. Nadziewać farszem i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia*.
* do garnka z wodą można dodać kilka kropel oleju
Propozycja podania: Zeszklić na oleju 2-3 cebule pokrojone w kostkę i polewać gotowe pierogi.
Smacznego!
/Z porcji ciasta zrobionego z 4 szkl. mąki, podany wyżej przepis na farsz wystarczył mi na ok. 90 małych pierożków.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty