Pieczyste z soczewicą
Składniki
- perliczki 1/2 szt
- królik 1/2 szt
- kotleciki z jagnięciny 4 szt
- cielęcina 4 kotleciki
- czosnek 4 ząbki
- listki szałwii 12 listków
- rozmaryn 1 szczypta
- sól 1 szczypta
- pieprz 1 szczypta
- wino białe 1 kieliszek
- oliwa z oliwek 3 łyżki
soczewica
Sposób przyrządzenia
Mięso pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem, doprawić ziołami i roztartym czosnkiem, obtoczyć w oliwie. Cielęcinę i jagnięcinę wstawić do piekarnika rozgrzanego. Po 10 minutach wstawić w osobnym naczyniu królika z perliczką. Dolać do każdego naczynia po 1/2 kieliszka wina. Piec 30 minut, polewając mięso powstałym sosem. Przygotować soczewicę: gotować w osolonej wodzie 15 minut.Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i odrobinę masła, podsmażyć czosnek w ząbkach, szałwię i pomidory. Kiedy zaczną bulgotać dodać soczewicę bez wody. Wymieszać i podawać.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty