Pieczeń z pieczarkami
Składniki
Sposób przyrządzenia
Szynkę umyć, osuszyć i natrzeć solą, zmiażdżonym czosnkiem i pieprzem. Włożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc)oczyszczone pieczarki pokroić na ćwiartki, cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie.
Szynkę obsmażyć na rumiano z każdej strony i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać winem i dwiema szklankami wody. Dodać pieczarki z cebulką, przykryć pokrywą i piec w 190 stopniach przez ok. Dwie godziny. Szynkę wyjąć i pokroić w cienkie plasterki.
Sos zagotować, zagęścić mąką wymieszaną z wodą (1 łyżka mąki pszennej + 0,5 szklanki wody) i doprawić do smaku solą i pieprzem. Pokrojone mięso przełożyć na talerz i polać sosem z pieczarkami .
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty