Pasztet z indyka
Składniki
Sposób przyrządzenia
Cebulę, marchewki obrać. Do dużego garnka włożyć wszystkie rodzaje mięsa, słoninę, cebulę, marchewki, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe. Zalać wodą, posolić, gotować 30 min.
Wyjąć słoninę, resztę mięsa gotować następną godzinę. Pory oczyścić, odciąć zielone liście, białe, jasnozielone części, blanszować 5 min w osolonym wrzątku. Ugotowane mięsa, jarzyny wyjąć, zemleć 2-3 razy. W wywarze namoczyć kajzerki, osączyć, dodać do mięsa.
Wlać oliwę, wbić jajka, doprawić oregano, solą, pieprzem. Masę wyrobić. Blachę posmarować olejem, napełnić masę do 34 wysokości, układając w środku pory. Pasztet piec 50-60 min w rozgrzanym piekarniku do temp 200 stopni.