Pasztet świąteczny z glazurowanymi jabłkami
Składniki
glazurowane jabłka
Sposób przyrządzenia
Słoninę i cebulę podsmażyć, dodać pokrojone mięso, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek, dusić do miękkości. Dodać sparzone wątróbki i bułkę. Dusić 15 minut, odstawić na 12 godzin do lodówki. Zmielić dwa razy, dodać pokrojone grzyby, morele, jajka i gałkę muszkatołową, mielony imbir, sól i pieprz. Boczek ułożyć w formie, uzupełnić masą mięsną, ubić, piec 40 minut w kąpieli wodnej, wystudzić. Jabłka skropić sokiem z cytryny, podsmażyć na maśle z oliwą, dodać miód i doprawić rozmarynem, cynamonem i pieprzem. Pasztet pokroić i ułożyć na talerzu, przekładając glazurowanymi jabłkami, udekorować plastrami imbiru, szczypiorkiem, truskawkami i miętą. Podawać z jagodami w żubrówce.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty