Nadziewane pierniczki
Składniki
Sposób przyrządzenia
Ze wszystkich składników (poza marmoladą) zagnieść ciasto, wodę dodawać stopniowo (dolewać w trakcie ugniatania). Ciasto musi być lepkie. Ciasto podzielić na 2 w miarę równe połowy i każdą wałkować między arkuszami papieru pergaminowego (nie będzie lepić się do wałka, łatwo się zdejmuje i jest równe). Na jeden płat rozwałkowanego ciasta nałożyć małą łyżeczką nadzienie. Układać je w takich odstępach aby dało się wycinać kształty. Ciasto docisnąć, aby dobrze się zlepiło (jak jest lepkie to zlepia się bez wysiłku). Wycinać foremką ulubione kształty. Układać pierniczki na blaszce do pieczenia (można przenosić fragmenty papieru z pierniczkami wyciętymi, tak żeby ich dodatkowo nie zniekształcić). Piec w nagrzanym piekarniku do 180 c przez 15- 20 minut. Po upieczeniu, lekko wystudzone pierniczki można posmarować gęstym lukrem (wymieszany cukier puder z wodą).
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty