Mięso duszone z pieczarkami
Składniki
Sposób przyrządzenia
Mięso pokroić w grubszą kostkę. Rozgrzać olej na patelni, mięso podsmażyć na złoto, zdjąć. Cebulę obrać, pokroić w talarki, zrumienić na patelni. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry, odłożyć.
Do garnka wrzucić mięso i cebulę, zalać 3 szklankami wody, dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól. Dusić na średnim ogniu ok. 30 min, w razie konieczności podlać wodą. Po tym czasie dodać pieczarki, dusić do miękkości mięsa.
Mąkę wymieszać z wodą, dodać śmietanę, wymieszać, zahartować gorącym sosem, po czym wlać do garnka, zagotować. Oprószyć koperkiem, doprawić do smaku vegetą. Zdjąć z ognia.
Podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną bądź ryżem i surówką wg uznania.
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty