Łamańce z makiem
Składniki
ciasto
masa makowa
Sposób przyrządzenia
Na stolnicy posiekać masło, mąkę, żółtko i cukier. Pod koniec wyrobić ciasto rękami, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Rozwałkować je na stolnicy i wykrawać prostokąciki. Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Piec 10 minut na złoty kolor. Mak opłukany, odsączony zalać wrzącym mlekiem, dodać laskę wanilii i podgrzać na małym ogniu mieszając. Mak gotować 20 minut, odcedzić, wyjąć wanilię i pozostawić do ostygnięcia. Zmielić 3 razy. Migdały obrać i posiekać Rodzynki namoczyć w wodzie. Do zmielonego maku dodać miód, migdały i odcedzone rodzynki. Wymieszać, oziębić w lodówce i połączyć z upieczonymi łamańcami.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty