Łamańce z makiem

Ocena przepisu

Składniki

ciasto

masa makowa

Sposób przyrządzenia

Na stolnicy posiekać masło, mąkę, żółtko i cukier. Pod koniec wyrobić ciasto rękami, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Rozwałkować je na stolnicy i wykrawać prostokąciki. Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Piec 10 minut na złoty kolor. Mak opłukany, odsączony zalać wrzącym mlekiem, dodać laskę wanilii i podgrzać na małym ogniu mieszając. Mak gotować 20 minut, odcedzić, wyjąć wanilię i pozostawić do ostygnięcia. Zmielić 3 razy. Migdały obrać i posiekać Rodzynki namoczyć w wodzie. Do zmielonego maku dodać miód, migdały i odcedzone rodzynki. Wymieszać, oziębić w lodówce i połączyć z upieczonymi łamańcami.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 75 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 3229
Data dodania: 2008-12-21

Zdjęcia

Łamańce z makiem
LASER#

Dodane przez:

LASER

2011-01-25
Łamańce z makiem
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (3)

Komentarze

Do przepisu na: Łamańce z makiem

2010-02-09 00:24:23

Łamańców nigdy nie jadłam.
Jem zawsze na Wigilię kutię lub makówki śląskie.
!Wiola#

!Wiola

2009-03-03 09:49:23

Te lamance ostatnio zrobilam nawet do rosolu i barszczu, noi byly bardzo smaczne, polecam

2009-01-18 20:21:44

Bardzo dobre polecam mozna nawet dodac do zupy. Jesli ktos oczywiscie chce

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.