Grzyby z rusztu z sosem pesto z kolendrą i fetą
Składniki
- szpinak umyty i drobno pokrojony 200 g
- kolendra świeża 60 g
- czosnek zmiażdżony 3 ząbki
- orzeszki nerkowca bez soli, posiekane 55 g
- oliwa z oliwek 175 ml
- oliwa do pokropienia
- ser feta drobno pokrojony 115 g
- pieczarki duże,umyte i pokrojone 8 szt
- sól
- czarny pieprz
Sposób przyrządzenia
Dusić szpinak 2 minuty, odcedzić dokładnie, odstawić. Kolendrę, czosnek, orzeszki i połowę oliwy zmiksować, dopóki orzechy się nie rozdrobnią. Dodać połowę fety, resztę oliwy i zetrzeć na gęste puree. Rozgrzać piekarnik do 200stc. Lekko posmarować oliwą dużą formę do pieczenia i ułożyć na niej grzyby spodami do góry. Na każdym położyć łyżkę szpinaku i przybrać sosem. Całość posypać reszta fety. Doprawić i skropić oliwą. Piec 25-30 minut, dopóki grzyby nie zmiękną. Podawać na gorąco.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty