Golonka pieczona w piwie
Składniki
- golonki 4 szt
- marchew 4 szt
- cebule 6 szt
- listek laurowy 2 szt
- pieprz czarny 5 ziaren
- piwo 0,5 litra
- olej 6 łyżek
- sól 1 szczypta
- pieprz 1 szczypta
Sposób przyrządzenia
Golonki oczyścić, włożyć do dużego garnka z gotującą się wodą z liśćmi laurowymi i ziarnami pieprzu, gotować 20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st.C. Mięso wyjąć z garnka, natrzeć solą i pieprzem, umieścić w formie do pieczenia, polać olejem. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. i piec godzinę, co jakiś czas polewając piwem i obracając. Około 20 minut przed końcem pieczenia dodać obrane i pokrojone warzywa. Podać z ziemniakami.