Filet z karpia na ragout z grzybów

Ocena przepisu

Składniki

marynata

  • olej lniany 1/2 szklanki
  • czosnek 4 ząbki
  • cytryna 4 plastry
  • rozmaryn 4 gałązki
  • sól 1 szczypta
  • pieprz gruby 1 szczypta

ragout

  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • szalotka 2 szt
  • marchew 1 szt
  • seler naciowy 1/2 łodygi
  • czosnek 3 ząbki
  • kurki 10 dag
  • borowiki 10 dag
  • podgrzybki 10 dag
  • wino białe wytrawne 100 ml
  • pomidory pelati 1 puszka
  • szczypiorek 1 pęczek
  • sól 1 szczypta
  • cukier 1 szczypta
  • pieprz gruby 1 szczypta
  • pieprz czerwony 1 szczypta
  • papryka ostra 1 szczypta
  • papryka słodka 1 szczypta
  • tymianek 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

Filety z karpia oczyszczone zamarynować we wszystkich składnikach marynaty. Grzyby ugotować, borowiki i podgrzybki pokroić w plastry. Marchewkę, selera i pomidory pokroić w kostkę, a szalotkę w plastry. Na oliwie z masłem podsmażyć cebulę i czosnek pokrojone w plastry, dodać warzywa, a po 5 minutach grzyby. Całość smażyć 10 minut, zalać białym winem,dodać pomidory i dusić do momentu zgęstnienia ragout. Na końcu dodać szczypiorek i całość doprawić. Karpia usmażyć na oleju po 1 minucie z każdej strony, przełożyć na blachę, dodać łyżkę masła i piec 10 minut. Karpia połączyć z ragout z grzybów, z chrzanem ze śmietaną i cząstkami cytryny.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 1 godz
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 1231
Data dodania: 2008-12-22

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (5)

Komentarze

Do przepisu na: Filet z karpia na ragout z grzybów

2010-02-23 21:05:03

jaka nazwa potrawy.

2010-02-02 11:53:45

Smaczny karp , polecam.

2009-01-23 21:09:20

Wszyscy maja racje jest bardzo smaczny nieczuc wogole ze to karp z mulu

2009-01-18 16:09:12

Tez mi bardzo smakuje, polecam przyprawy do ryb i czosnek.

2009-01-15 13:08:17

Karp inaczej smakuje, bardzo polecam nie cuchnie tak mulem, jest wysmienity. Nawet w tym wydaniu polubilam ta rybe.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.