Filet z karpia na ragout z grzybów
Składniki
marynata
- olej lniany 1/2 szklanki
- czosnek 4 ząbki
- cytryna 4 plastry
- rozmaryn 4 gałązki
- sól 1 szczypta
- pieprz gruby 1 szczypta
ragout
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- masło 1 łyżka
- szalotka 2 szt
- marchew 1 szt
- seler naciowy 1/2 łodygi
- czosnek 3 ząbki
- kurki 10 dag
- borowiki 10 dag
- podgrzybki 10 dag
- wino białe wytrawne 100 ml
- pomidory pelati 1 puszka
- szczypiorek 1 pęczek
- sól 1 szczypta
- cukier 1 szczypta
- pieprz gruby 1 szczypta
- pieprz czerwony 1 szczypta
- papryka ostra 1 szczypta
- papryka słodka 1 szczypta
- tymianek 1 szczypta
Sposób przyrządzenia
Filety z karpia oczyszczone zamarynować we wszystkich składnikach marynaty. Grzyby ugotować, borowiki i podgrzybki pokroić w plastry. Marchewkę, selera i pomidory pokroić w kostkę, a szalotkę w plastry. Na oliwie z masłem podsmażyć cebulę i czosnek pokrojone w plastry, dodać warzywa, a po 5 minutach grzyby. Całość smażyć 10 minut, zalać białym winem,dodać pomidory i dusić do momentu zgęstnienia ragout. Na końcu dodać szczypiorek i całość doprawić. Karpia usmażyć na oleju po 1 minucie z każdej strony, przełożyć na blachę, dodać łyżkę masła i piec 10 minut. Karpia połączyć z ragout z grzybów, z chrzanem ze śmietaną i cząstkami cytryny.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty