Dżem z cukinii

Ocena przepisu

Składniki

  • cukinia żółta 2 kg
  • dżemix 2 op
  • cukier 2 szkl

Sposób przyrządzenia

Cukinię obieramy, kroimy w kostkę i lekko rozgotowujemy dodając do niej 1/3 szklanki cukru. Gdy cukinia już się rozgotuje i zacznie robić się gęsta wsypujemy pozostały cukier i gotujemy jeszcze 30 minut na wolnym ogniu. Następnie do dżemu dodajemy dżemix, chwilkę jeszcze razem gotujemy. Musimy ciągle mieszać, żeby nam się nie przypaliło. Gorący dżem nakładamy do słoiczków, bardzo mocno zakręcamy i układamy słoiki do góry dnem.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Ile porcji: 24
Wyświetlenia: 1329
Data dodania: 2010-03-12

Zdjęcia

Dżem z cukinii
madi356#

Dodane przez:

madi356

2010-03-24
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Dżem z cukinii

!letniczka#

!letniczka

2012-04-13 12:54:05

A ja robię dżem z cukinii trochę inaczej.
3kg żółtej cukinii (bez skóry i pestek)
2 szklanki cukru
3 galaretki pomarańczowe
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Cukinie rozgotować, dodać cukier i dalej smażyć aż zgęstnieje.
Wsypać galaretkę i kwasek cytrynowy, jeszcze chwilę gotować,
nakładać gorące do słoików - zakręcić i gotowe.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.