Drożdżówki z konfiturą
Składniki
- mąka pszenna 2 szkl.
- suche drożdże 4 gr
- cukier 2 łyżki
- szczypta soli
- letnie mleko 2/3 szkl.
- roztrzepane jajo 1 szt.
- roztopione masło 2 łyżki
- konfitura z czarnej porzeczki
- roztrzepane jajo do posmarowania
Sposób przyrządzenia
Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, cukier, sól, wymieszać. Następnie wlać mleko i roztrzepane jajo, wyrobić ciasto. W między czasie wgnieść roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - w między czasie raz odgazować (uderzyć pięścią 2 razy).
Po tym czasie blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować konfiturę, zwinąć w rulon. Pokroić na 8 części i każdą "skręcić" - formując w ten sposób "zakręconą" bułkę. Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajem. Piec w temp. 180° c przez ok. 15 min (piekłam z termoobiegiem). Upieczone drożdżówki polukrować. Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty