Drożdżowe pierogi z pieczarkami
Składniki
Ciasto
- mąka pszenna 1,5 szkl.
- letnie mleko 0,5 szkl.
- cukier 1 łyżeczka
- suche drożdże 4 gr
- jajo 1 szt.
- szczypta soli
Farsz
Sposób przyrządzenia
Do miseczki dodać łyżkę mąki, wlać mleko, wsypać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na 15 min. Do głębokiego talerzyka wbić jajo i roztrzepać widelcem.
Do większej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać jajo, rozczyn drożdżowy i dodać szczyptę soli, wyrobić gładkie ciasto. Następnie przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego napuszenia na 20 min.
W między czasie rozgrzać trochę oleju na patelni. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zrumienić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać do cebuli na patelnię, wymieszać, oprószyć solą i pieprzem, całość podsmażyć.
Po tym czasie blat oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nadziewać farszem i sklejać pierogi. Układać na blacie oprószonym mąką. Pierogi przykryć ściereczką i tak zostawić do wyrośnięcia.
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć pierogi z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać na ciepło.
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty