Drożdżowe pierogi z pieczarkami

Ocena przepisu

Składniki

Ciasto

  • mąka pszenna 1,5 szkl.
  • letnie mleko 0,5 szkl.
  • cukier 1 łyżeczka
  • suche drożdże 4 gr
  • jajo 1 szt.
  • szczypta soli

Farsz

Sposób przyrządzenia

Do miseczki dodać łyżkę mąki, wlać mleko, wsypać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na 15 min. Do głębokiego talerzyka wbić jajo i roztrzepać widelcem.
Do większej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać jajo, rozczyn drożdżowy i dodać szczyptę soli, wyrobić gładkie ciasto. Następnie przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego napuszenia na 20 min.
W między czasie rozgrzać trochę oleju na patelni. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zrumienić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać do cebuli na patelnię, wymieszać, oprószyć solą i pieprzem, całość podsmażyć.
Po tym czasie blat oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nadziewać farszem i sklejać pierogi. Układać na blacie oprószonym mąką. Pierogi przykryć ściereczką i tak zostawić do wyrośnięcia.
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć pierogi z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać na ciepło.

Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 110 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 552
Data dodania: 2012-02-08

Zdjęcia

Drożdżowe pierogi z pieczarkami
kachna2086#

Dodane przez:

kachna2086

2012-03-03
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Drożdżowe pierogi z pieczarkami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.