Domowy smalec
Składniki
Sposób przyrządzenia
Słoninę pokroić w drobną kostkę lub zemleć w maszynce. Wrzucić do dużego rondla. Wlać szklankę wody. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż skwarki będą przezroczyste. Mięso opłukać pod bieżącą wodą i starannie osączyć. Usunąć żyły i błony. Pokroić w drobną kostkę, a następnie dodać do roztopionego tłuszczu. Smażyć przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Cebulę obrać, umyć, osączyć na bibule, drobno posiekać, dodać do naczynia z mięsem i tłuszczem. Gdy cebula nabierze złotawego koloru, garnek ze smalcem odstawić z rondla. Dodać pieprz, sól i zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszać i przelać do słoika. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty