Dietetyczne roladki z mięsa mielonego
Opis
Są pyszne na gorąco i na zimno.
Składniki
- mięso indycze mielone 1/2 kg
- pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
- sos sojowy 1 łyżeczka
- jajko 1 szt
- kasza manna 2 łyżki
- mały pęczek pietruszki
- marchew 2 szt
- masło 1 łyżka
- olej
- bulion drobiowy z kostki 1 szkl
- dodatkowo:folia aluminiowa
Sposób przyrządzenia
Marchew obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w bulionie z dodatkiem masła. Odcedzić i rozgnieść widelcem. Mięso wyrobić z jajkiem, posiekaną pietruszką, kaszą manną, doprawić pieprzem ziołowym i sosem sojowym. Podzielić na kilka mniejszych porcji, uformować prostokąty, nałożyć farsz z marchewki na środek każdego i skleić roladki. Każdą roladkę posmarować olejem i zawinąć w folię aluminiową. Przełożyć roladki do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego 220 stopni. Pieczemy ok. 40 minut.