Ciemny chleb

Ocena przepisu

Składniki

  • mąka żytnia 30 dag
  • mąka pszenna 30 dag
  • mąka razowa 40 dag
  • drożdże świeże 1 kostka
  • mleko 2 szklanki
  • sól 1 łyżeczka
  • żółtko 1 sztuka
  • ziarna słonecznika 1 garść

Sposób przyrządzenia

Wszystkie mąki przełożyć do jednej miski. Dodać sól, wsypać ziarna słonecznika i wymieszać. Mleko wlać do miski, podgrzać w mikrofali i dodać drożdże. Wymieszać, aby dobrze się rozpuściły. Wszystkie składniki połączyć, w razie potrzeby dolewając mleko. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kształt bochenka krótszego niż wielkość blaszki i nie do pełna, ponieważ urośnie w piekarniku. Blaszkę wyłożyć pergaminem i przełożyć na nią ciasto. Odstawic jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45 minut.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 150 min
Ile porcji: 8
Wyświetlenia: 547
Data dodania: 2011-05-31

Zdjęcia

Ciemny chleb
PatrycjaDyderska#

Dodane przez:

PatrycjaDyderska

2011-05-31
Ciemny chleb
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Ciemny chleb

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.