Chleb żytni na zakwasie żurowym
Składniki
zakwas
- mąka żytnia 1 szklanka
- żur
ciasto
- mąka zytnia razowa 4 szklanki
- mąka pszenna 2 szklanki
- letnia woda 3 szklanki
- pestki słonecznika 3 łyżeczki
- sól szczypta
Sposób przyrządzenia
Do mąki dodać tyle żuru, aby po wymieszaniu otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce na dobę, aż wyrośnie. Gotowy zaczyn rozrobić ciepłą wodą, połączyć z pozostałymi składnikami. Z gotowego ciasta uformować okrągły bochenek, posypując mąką. Następnie zwilżoną dłonią wygładzić powierzchnię, posmarować jajkiem roztrzepanym jajkiem roztrzepanym z wodą i posypać słonecznikiem. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 30 minut, piec godzinę w temperaturze 200 stopni.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty