Chleb żytni na zakwasie żurowym

Ocena przepisu

Składniki

zakwas

  • mąka żytnia 1 szklanka
  • żur

ciasto

  • mąka zytnia razowa 4 szklanki
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • letnia woda 3 szklanki
  • pestki słonecznika 3 łyżeczki
  • sól szczypta

Sposób przyrządzenia

Do mąki dodać tyle żuru, aby po wymieszaniu otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce na dobę, aż wyrośnie. Gotowy zaczyn rozrobić ciepłą wodą, połączyć z pozostałymi składnikami. Z gotowego ciasta uformować okrągły bochenek, posypując mąką. Następnie zwilżoną dłonią wygładzić powierzchnię, posmarować jajkiem roztrzepanym jajkiem roztrzepanym z wodą i posypać słonecznikiem. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 30 minut, piec godzinę w temperaturze 200 stopni.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 2 godz
Ile porcji: 1
Wyświetlenia: 514
Data dodania: 2011-09-01

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Chleb żytni na zakwasie żurowym

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.