Jogurt od najdawniejszych lat znany jest na Bałkanach i Bułgarii jako napój odradzający i u uzdrawiający. Wielu doszukuje się w nim źródła wiecznej młodości, w Japonii natomiast uznawany jest za środek, który skutecznie zwalcza i chroni przed chorobą...
Majowie i Aztekowie. Oba ludy łączyła jedna dosyć charakterystyczna cecha, mianowicie przepis na orzeźwiający napój, który dodawał sił i pozwalał odeprzeć sen w czasie czuwania na nocnej warcie. Trunek ten uczestniczył również w różnego rodzaju urocz...
Kalafior może mieć bardzo duże znaczenie w codziennym menu, jeżeli zamierzamy stracić parę zbędnych kilogramów. Ciekawe jest to, że w dalszym ciągu nie ustalono jaką roślinę można uznać za przodka popularnego warzywa. Pewne pokrewne cechy wykryto bow...
Według przeprowadzonych badań kalarepa pochodzi od kapusty dzikiej. Roślina wraz z biegiem czasu zaczęła się zmieniać i ewoluować, co przyczyniło się do powstania znanego wszystkich warzywa. Kalarepa zaliczana jest do rodziny roślin dwuletnich. Jej ...
Kasza manna jest jednym z bardziej istotnych składników kulinarnych. Otrzymuje się ją w procesie przemiału pszenicznych ziaren. W momencie, kiedy dokonuje się przemiału pszenicy na mąkę, tworzy się wiele cząsteczek bielma mącznego – frakcji kaszek. O...
Keczup jest jednym z tych kulinarnych niezbędników, które zajmują szczególne miejsce w naszej lodówce. Większość z nas nie wyobraża sobie codziennego menu bez kilku kropelek czerwonego, pikantnego sosu. Przy okazji warto wspomnieć, że keczup jest zas...
Jeśli myślimy o podstawowych składnikach kulinarnych, to z całą pewnością kiełbasa jest jednym z nich. Oczywiście istnieje wiele jej rodzajów, my natomiast zajmiemy się podziałem ze względu na trwałość. Tutaj spotkamy trzy główne typy: suche, półtrwa...
Kiwi powinno być kojarzone z Nowa Zelandią – stąd pochodzi. Owoc może się tam swobodnie rozwijać dzięki optymalnemu klimatowi oraz powulkanicznym glebom. Na samym początku nazywano je chińskim agrestem, jednak z racji podobieństwa do małego, pocieszn...
Kminek był już doskonale znany w społeczności starożytnych Egipcjan. Zdążył się również zasłużyć wśród Germanów, a także naszych słowiańskich przodków. Za rodzinne strony kminku uważa się Środkową Europę, Azję oraz Australię. Kminek można rozpoznać p...
Koncentraty pomidorowe są jednym ze składników, które najczęściej występują w naszych kuchniach. Często jest wręcz podstawą i filarem domowego obiadu, a jego pomoc jest niezbędna do skomponowania pożywnego posiłku, który smakować będzie wszystkim do...
Koperek jest jednym ze stałych bywalców naszej kuchni, jest miłym dodatkiem do codziennych potraw, a umiejętnie wykorzystany wzbogaci i podniesie smak każdego posiłku. Jeśli posiadamy kawałek własnej działki, posadzenie kopru byłoby jedną z najlepszy...
Kostki rosołowe używane są chyba w każdym domu. Ten kulinarny składnik okazuje się niezwykle pomocny, zwłaszcza kiedy nie posiadamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu. Jednakże ostatnimi czasy coraz więcej osób odwraca się od kostek rosołowych,...
Kukurydza pełni rolę dodatku do przygotowanych przez nas posiłków, jednakże jej występowanie w dalszym ciągu jest okazjonalne. Kukurydza, mimo wielu prozdrowotnych cech nie pełni w naszej kuchni wybitnej i zasługującej na wyróżnienie roli, co po bliż...
Liść laurowy, dziś tak pospolity i powszechny, miał niegdyś o wiele głębsze znaczenie, a jego symbolika sięga czasów starożytnej Grecji. Wieki temu, roślina ta utożsamiana była ze swoistym oczyszczeniem, zarówno ciała, jak i ducha, co zresztą niejedn...
Majeranek doczekał się dość znaczącego statusu w naszej kuchni. Bardzo często przyprawa ta stosowana jest do wzbogacania smaku przygotowywanych potraw, a wielu nie wyobraża sobie dań bez chociażby szczypty majeranku. Tymczasem oprócz walorów smakowyc...
«« | Poprzednia | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Następna | »»