Kasza manna jest jednym z bardziej istotnych składników kulinarnych. Otrzymuje się ją w procesie przemiału pszenicznych ziaren. W momencie, kiedy dokonuje się przemiału pszenicy na mąkę, tworzy się wiele cząsteczek bielma mącznego – frakcji kaszek. Odpowiednia z nich zostaje oczyszczona. Do tego procesu służą specjalistyczne maszyny, zwane powszechnie wialniami kaszkowymi. W trakcie przebiegu procesu oczyszczania, od kaszki odseparowuje się mąkę, a także przylegające do niej cząsteczki otrębiaste. Później dana frakcja jest gotowa do dalszej dystrybucji i trafia do opakowań jako znana wszystkim kasza manna.
Argumentem za spożywaniem kaszy manny z całą pewnością będzie jej lekkostrawność. Jest składnikiem, który idealnie nadaje się dla dzieci, a także osób, które cierpią na nadwrażliwość układu pokarmowego. Niemniej, zaznaczyć trzeba, że powinna być wykluczona z menu, jeśli sięgamy po dietę bezglutenową. Kasza otrzymywana jest z pszenicy, ta natomiast jest dobrym źródłem glutenu.
Na sklepowych półkach spotkamy kaszę mannę, a także kaszę mannę błyskawiczną (preparowaną). Ta druga powstaje na wskutek termicznej obróbki, która doprowadza do skleikowania skrobi. Dzięki temu procesowi, kasza bardzo szybko ulega ugotowaniu.
Kasza manna nadaje się do przyrządzenia pełnoprawnej potrawy. Może stać się bazą do zupy mlecznej, budyniu czy leguminy. Dobrze sprawdza się jako środek zagęszczający (i wiążący zarazem) do ciast, przetworów mięsnych czy zup. Można wykorzystać ją do posypania brzegów forem do ciasta, często też pełni rolę alternatywy dla makaronu (np. w zupach).
Jeśli zależy nam na dobrej jakościowo kaszy, należy szukać tych o białym kolorze, z lekkim odcieniem żółci. Posiadać będzie niewiele witamin, minerałów i błonnika, jednakże nadrobi to sporą ilością skrobi. Kasza nie powinna być zamączona, a wszelkie ciemne cząsteczki otrębowe są niepożądane. Jej łagodny smak warto przyprawić.
Brak komentarzy