Imbir

Rodzina roślin imbirowatych wywodzi się z tropikalnych regionów Australii i Azji. Tam też po raz pierwszy pojawił się imbir – znana wszystkim bylina, która obecnie uznawana jest za jedną z najbardziej istotnych przypraw. Dodajmy, że w gastronomi najczęściej przewija się imbir japoński, szerokolistny lub lekarski.

Najbardziej charakterystyczną cechą imbiru jest jego mocny zapach. W jego składzie natkniemy się na olejki eteryczne o dużym stężeniu, wśród nich natomiast wyróżnić można: cirtal, zingerol i gingerol. To głównie tym trzem składnikom, imbir zawdzięcza swój nieco ognisty i gorzki posmak.

Na kulinarną karierę imbiru, nieoceniony wpływ mieli feniccy kupcy, którzy posługiwali się przyprawą jak pełnoprawnym środkiem płatniczym. Dzięki temu imbir mógł dostać się w najbardziej odległe rejony Morza Śródziemnego. Wspomnieć można, że imbir tak mocno zakorzenił się w azjatyckiej kulturze i kulinariach, że po dziś dzień uznawany jest za najważniejsza przyprawę w orientalnej kuchni.

Dość ciekawy może być fakt, że przed laty imbirowy przypisywano pewne unikatowe właściwości, dzięki czemu został okrzyknięty jednym z najznamienitszych afrodyzjaków. W rzeczywistości przyprawa odpowiada za polepszenie trawienia i szybsze krążenie krwi. Równocześnie imbir może się dobrze spisywać na polu medycznym, często też wykorzystywany jest jako lek, który może przywrócić apetyt, ulżyć w przypadku bólu gardła, zębów czy żołądka. Oprócz tego imbir często bywa stosowany na przewlekły kaszel lub chorobę oskrzeli. Może okazać się nieoceniony jako medykament, który przeciwdziała wszelkim przeziębieniom. Na szczególne zainteresowanie zasługuje tu imbir lekarski, pochodzący z Malezji.

Starsze kłącza imbiru można zasuszyć, młodsze dobrze sprawdzą się jako kandyzowane lub konserwowane w syropie cukrowym. W każdej postaci mogą stanowić wyśmienity dodatek do pieczonych mięs, zup, a także kawy i deserów. W niektórych rejonach codziennością jest piwo wzbogacone smakiem imbiru, często też staje się on składnikiem pysznych pierników.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Paszteciki

Paszteciki

Data dodania: 2012-04-16
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 505
Gruszki zapiekane

Gruszki zapiekane

Data dodania: 2011-11-09
  • Akcesoria:
  • nóż,piekarnik,łyżka
  • ...
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 839
Ostre żeberka

Ostre żeberka

Data dodania: 2011-08-30
  • Składniki:
  • żeberka
  • papryka ostra
  • pieprz
  • sól
  • olej roslinny
  • ...
  • Akcesoria:
  • blacha,piekarnik,łyżka,nóż,denko
  • ...
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 430
Sałatka cytrynowo-paprykowa

Sałatka cytrynowo-paprykowa

Data dodania: 2011-07-06
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 431
Krem dyniowy

Krem dyniowy

Data dodania: 2011-07-04
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 496
Shoarma

Shoarma

Data dodania: 2011-06-30
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 514
Zapiekane jabłka z orzechami

Zapiekane jabłka z orzechami

Data dodania: 2011-06-30
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 392
Kokosanka II

Kokosanka II

Data dodania: 2011-06-30
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 519
Ciastka

Ciastka

Data dodania: 2011-06-29
  • Akcesoria:
  • blaszka do pieczenia
  • foremki do wykrawania ciastek
  • wałek do ciasta
  • stolnica
  • miska
  • mikser
  • ...
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
20
Wyświetlenia: 555
Melon z rodzynkami

Melon z rodzynkami

Data dodania: 2011-06-28
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 468
Sałatka owocowo-orzechowa

Sałatka owocowo-orzechowa

Data dodania: 2011-06-27
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 383
Zupa cynamonowo-kukurydziana

Zupa cynamonowo-kukurydziana

Data dodania: 2011-06-25
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 401
Zupa gruszkowa

Zupa gruszkowa

Data dodania: 2011-06-25
  • Akcesoria:
  • mikser
  • garnek
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 643
Kurczak z suszonymi owocami

Kurczak z suszonymi owocami

Data dodania: 2011-06-21
  • Składniki:
  • pieprz
  • sól
  • obrane migdały
  • suszone morele
  • suszone figi
  • ...
  • Akcesoria:
  • garnek
  • piekarnik
  • żaroodporne miseczki
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 500
Pieczona kaczka z grzybami
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 543

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.