Żółty ryż
Składniki
- ryż 200 g
- bulion z kostki rosołowej 1 litr
- cebula mała 1 szt.
- masło 2 łyżeczki
- parmezan 30 g
- żółtko 1 szt.
- śmietana 18% 80 g
- kurkuma 1 łyżeczka
- curry 1/2 łyżeczki
- sól 1 szczypta
- pieprz 1 szczypta
Sposób przyrządzenia
Ryż płuczemy na sitku i czekamy chwilkę by cała woda odciekła.
W tym czasie siekamy cebulę. Na dużej patelni (ew. w rondlu) rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kolejną łyżkę masła i wsypujemy ryż. Ryż należy smażyć na średnim ogniu ok. 2 minut aż stanie się szklisty, lekko przezroczysty. Gdy tak się stanie wlewamy trochę bulionu (ok.1/2 szklanki ) i gotujemy aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie czynność powtarzamy ok. 3-4 razy. Ryż powinien się w ten sposób gotować ok. 20-25 minut- aż risotto będzie gęste a ryż miękki ale nie rozgotowany. Dodajemy kurkumę i curry. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i parmezanem. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Podgrzewamy jeszcze ok 2 minut. Doprawiamy solą.
Podajemy z warzywami (przepis został podany w poprzednim wpisie).
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty