Żółty ryż

Ocena przepisu

Składniki

  • ryż 200 g
  • bulion z kostki rosołowej 1 litr
  • cebula mała 1 szt.
  • masło 2 łyżeczki
  • parmezan 30 g
  • żółtko 1 szt.
  • śmietana 18% 80 g
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • curry 1/2 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

Ryż płuczemy na sitku i czekamy chwilkę by cała woda odciekła.
W tym czasie siekamy cebulę. Na dużej patelni (ew. w rondlu) rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kolejną łyżkę masła i wsypujemy ryż. Ryż należy smażyć na średnim ogniu ok. 2 minut aż stanie się szklisty, lekko przezroczysty. Gdy tak się stanie wlewamy trochę bulionu (ok.1/2 szklanki ) i gotujemy aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie czynność powtarzamy ok. 3-4 razy. Ryż powinien się w ten sposób gotować ok. 20-25 minut- aż risotto będzie gęste a ryż miękki ale nie rozgotowany. Dodajemy kurkumę i curry. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i parmezanem. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Podgrzewamy jeszcze ok 2 minut. Doprawiamy solą.
Podajemy z warzywami (przepis został podany w poprzednim wpisie).
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 40 min
Ile porcji: 6
Wyświetlenia: 1299
Data dodania: 2011-04-26

Zdjęcia

Żółty ryż
ilka86#

Dodane przez:

ilka86

2011-04-26
Żółty ryż
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Żółty ryż

2011-04-27 19:42:32

Ryż żółty jest świetny do kurczaka. Ja robię go dodając przyprawę kucharek.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.