Sernik czarno biały
Opis
Polecam!
Składniki
Ciasto
Masa serowa
Sposób przyrządzenia
Do garnuszka wkroić margarynę, wsypać cukier, kakao i wlać wodę. Podgrzać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru, po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do ostudzonej margaryny, zmiksować, po czym stopniowo wsypywać mąkę. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić.
Następnie oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do osobnej miski wkroić miękką margarynę, wsypać cukier i dodać żółtka, utrzeć na gładką masę. Następnie przełożyć biały ser, wymieszać. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia, ponownie zamieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Masę serową wylać na ciemne ciasto.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. Piec 50 min.
Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty