Jajecznica z makaronem w parówkowym okienku
Składniki
- makaron gotowany świderki 10 dag
- jajka 5 sztuk
- koperek 1 pęczek
- liście sałaty 4 sztuki
- sól ziołowa do smaku
- pieprz do smaku
- oliwa 3 łyżki
- parówka cienka 6 sztuk
- sos sojowo-grzybowy 1|2 łyżeczki
Sposób przyrządzenia
Liście sałaty umyć, osuszyć. Parówki obrać z osłonek. Koperek posiekać. Każdą parówkę przekroić wzdłuż na dwie połowy. Połączyć połówki parówek wykałaczkami w kwadraty. Ułożyć kwadraty na patelni teflonowej. Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć makaron gotowany. Do miseczki wbić jajka, roztrzepać widelcem. Jajka wlać do makaronu. Doprawić do smaku solą ziołową, pieprzem oraz sosem sojowo-grzybowym. Wymieszać, gdy lekko jajka się zetną wyłożyć do kwadratów z parówek. Posypać siekanym koperkiem. Smażyć z obu stron delikatnie przewracając łopatką. Podawać na liściach sałaty z dowolnym pieczywem.