Gjuwecz klasztorny
Składniki
Sposób przyrządzenia
Mięso umyte pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu, wyjąć z garnka. W tym samym tłuszczu usmażyć posiekaną cebulę, dodać 3 pomidory pokrojone w ósemkę. Rozprowadzić winem zmieszanym z mieloną papryką. Dodać mięso, posolić i całość zalać wrzątkiem, tak by pokrył wszystko. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, dodawać stopniowo pokrojone w paski grzyby i całe czuszki. Gdy mięso i grzyby będą miękkie, wsypać oliwki oraz oczyszczony i wymyty ryż. Gdy będzie na wpół ugotowany, przełożyć do brytfanny, wygładzić i wstawić na 10 minut do gorącego piekarnika. Przykryć plastrami pomidorów i piec jeszcze 10 minut. Posypać gotowe natką pietruszki i mielonym pieprzem.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty