Flądra z ananasem
Składniki
- filety z flądry sprawione 3 szt
- sok z cytryny 2 łyżki
- pieprz
- sól ziołowa
- kardamon 1/2 łyżeczki
- ananas świeży 2 plastry
- świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy 100 ml
- śmietana 2 łyżki
- sałata zielona 50 g
- czerwona papryka 1 strąk
Sposób przyrządzenia
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160st. Filety podzielić wzdłuż na pół, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, skropić sokiem z cytryny. Delikatnie przyprawić pieprzem, solą ziołową i odrobiną kardamonu. Plasterek ananasa pokroić na 6 kawałków, ułożyć je na filetach z flądry. Uformować roladki, spiąć drewnianymi wykałaczkami. Następnie przełożyć do żaroodpornej formy. Sok pomarańczowy przyprawić pieprzem, solą i kardamonem. Polać nim roladki. Całość przykryć folią aluminiową, wstawić na środkowy poziom piekarnika, piec 25minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, folię usunąć, wlać do sosu śmietanę. Sałatkę oczyścić, umyć i osuszyć. Porwać na małe kawałki. Strąk papryki podzielić na pół, usunąć gniazdo nasienne, miąższ opłukać, pokroić w drobną kostkę. Pozostały plasterek ananasa pokroić na małe kawałki. Sałatę, paprykę i ananas, przełożyć na talerz, pośrodku umieścić roladki z flądry z sosem.