Deser śmietankowo-czekoladowy

Ocena przepisu

Składniki

spód

masa śmietanowa

  • śmietana 18 % 1 opakowanie
  • żelatyna 2 łyżki
  • woda 4 łyżki
  • cukier puder 0,5 szklanki
  • ciastka delicje 1 opakowanie
  • czekolada 1 tabliczka

Sposób przyrządzenia

Biszkopt: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą.

Piec w 170 stopniach ok. 10-15 minut. Po upieczeniu ostudzić i powykrajać krążki. (ja wykrajałam filiżanką) przygotować filiżanki obłożyć folią i na spód położyć delicje. Czekoladę pokroić na małe kawałeczki.

Masa śmietanowa: żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku i ostudzić. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę i jeszcze trochę pomiksować. Można na chwilkę włożyć do lodówki aby śmietana zaczęła lekko tężeć.

Na delicje wyłożyć łyżką masę śmietanową i pokruszyć czekoladę. Ponownie pokruszyć czekoladę i wyłożyć masę. Na koniec wcisnąć krążek biszkoptu (docisnąć do masy)włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Po zastygnięciu filiżankę obrucić i delikatnie zdjąć folię.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 60 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 423
Data dodania: 2011-08-31

Zdjęcia

Deser śmietankowo-czekoladowy
Marta1986#

Dodane przez:

Marta1986

2011-08-31
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Deser śmietankowo-czekoladowy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.