Ciasto drozdżowe z truskawkami

Ocena przepisu

Składniki

ciasto

kruszonka

dodatki

Sposób przyrządzenia

Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść i schować do lodówki. Następnie przygotować ciasto. Całe jaja ubić z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Do ciepłego mleka dodać drożdże, i odrobinę mąki, odstawić na chwilkę aby podrosły.

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, ubite jajka, rozczyn z drożdży. Wyrobić. Dodać na końcu rozpuszczone masło i skórkę otartą z cytryny. Wyrobić na gładkie ciasto.

Miskę następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość włożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na nim truskawki i posypać kruszonką. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C i piec ciasto około 50 minut. Wyjąć i wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Ile porcji: 1
Wyświetlenia: 939
Data dodania: 2011-04-09

Zdjęcia

Ciasto drozdżowe z truskawkami
monciasz#

Dodane przez:

monciasz

2011-04-09
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Ciasto drozdżowe z truskawkami

2011-12-14 13:46:23

ładnie wyglada i na pewno tak smakuje

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.