Ciasto drozdżowe z truskawkami
Składniki
ciasto
kruszonka
dodatki
Sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść i schować do lodówki. Następnie przygotować ciasto. Całe jaja ubić z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Do ciepłego mleka dodać drożdże, i odrobinę mąki, odstawić na chwilkę aby podrosły.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, ubite jajka, rozczyn z drożdży. Wyrobić. Dodać na końcu rozpuszczone masło i skórkę otartą z cytryny. Wyrobić na gładkie ciasto.
Miskę następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość włożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na nim truskawki i posypać kruszonką. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C i piec ciasto około 50 minut. Wyjąć i wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty