Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Ocena przepisu

Składniki

rozczyn

kruszonka

Sposób przyrządzenia

Rozczyn:
W naczyniu utrzeć drożdże z cukrem, dodać ciepłe mleko i mąkę. Odstawić na 5 minut.

Ciasto:
Do wyrośniętego rozczynu dodać ciepłe mleko, mąkę, jajka i cukier. Ciasto wyrabiać przez chwilę.
Masło roztopić i schłodzić. Następnie dodać do ciasta i wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.

Kruszonka:
W naczyniu energicznie rozcierać palcami cukier, mąkę i masło aż powstaną grudki.

Po około 30-40 minutach ciasto powinno podwoić swoja objętość. Odrywać kawałki ciasta i albo wkładać do formy babeczkowej albo do muffinkowej.

Każdą babeczkę posypać kruszonką.
Odstawić w ciepłe miejsce, a w tym czasie nagrzewać piekarnik do 200 stopni.

Piec babeczki do zezłocenia, około 15 minut.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Ile porcji: 24
Wyświetlenia: 5992
Data dodania: 2008-11-18

Zdjęcia

Bułeczki drożdżowe z kruszonką
xell#

Dodane przez:

xell

2007-07-10
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (11)

Komentarze

Do przepisu na: Bułeczki drożdżowe z kruszonką

2010-05-18 10:11:56

Wyglądają przepysznie. Aż chce się jeść ;)

2010-02-18 00:24:45

eleganckie.

2010-02-06 14:18:11

Świetny przepis

2010-02-01 12:56:52

Smaczne, mozna dodac wedlug gustu np skorke pomaranczowa , figi posiekane lub orzechy.
!Wiesia#

!Wiesia

2009-06-29 08:47:14

A mnie smakuja z morelowym dzemem, jest super, polecam..
!Wesa#

!Wesa

2009-05-07 09:36:04

Sa batrdzo smaczne, ale jak sie doda posiekanych daktyli to sa slodsze, sprobujcie..

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.